Untitled Document

 

 

 

Untitled Document
Omat jutut
- kasvattajan ajatuksia
- mietteitä Tanskan reissulta

Lainatut jutut
- vanhoja juttuja seisojalehdistä

Kokeet ja tapahtumat

 


Omat ja lainatut


kuvat/46647ca4bfc8b.jpg
Kun ei ollut vielä omaa koiraa, oli kuitenkin koulutettavana oma poro, nimeltään Viivi. Poronkoulutus, sekin alkaa nuoresta :) sekä ohjaajalla että koulutuskohteella..


Löydät täältä omien juttujemme lisäksi myös historian havinaa lainattujen tekstien muodossa sekä muiden kirjoittamia mielenkiintoisia artikkeleita.

Tähän alkuun kuitenkin pätkä siitä, miten ja miksi minulla on saksanseisoja ja mitä koirien kanssa touhuilen:

Ensimmäiset kontaktit seisoviin lintukoiriin sain isäni metsästyskaverin, perhetuttavamme Mikko Seitamaan kautta. Jo ennen kouluikää osallistuin innokkaana isän ja Mikon karkeakarvaisten saksanseisojien kanssa sorsa -ja kanalintujahteihin. Kotonani oli ajokoiria, joiden kanssa kuljin isän kanssa ahkerasti metsällä ja luonnossa. Mikon seisojat tekivät kuitenkin lähtemättömän vaikutuksen pikku tytön sydämeen; Mikko opetti koirillensa tuohon aikaan monenlaisia temppuja, joilla hauskutti metsästyskavereita tauolla. "Puhetta ymmärtävät", sorsat metsästäjän käteen innokkaasti noutavat, isäntäänsä auliisti palvelevat ja sympaattiselta näyttävät luppakorvat karvanaamoineen saivat palavan halun joskus itse omistaa karkeakarvainen saksanseisoja.kuvat/46647ca521253.jpg
Allekirjoittanut ja sama poro parin vuoden päästä - kyllä se alkaa talumaan..Ensimmäisen oman koiran pitoon sopivan asunnon saatuani hankin heti Ruotsista pienimüsteriseisoja Myrforsen Dana-Gi, s.-92, "Iitun". Iitun kanssa tutustuin sitten henkilökohtaisella tasolla seisovan koiran kouluttamisen saloihin ja metsästykseen. Siinäpä sitä olikin oppimista molemmilla, mutta toisia ymmärtävä metsästyspari meistä lopulta tuli. Näyttelystä se sai "sileän ykkösen", oli kooltaan pieni ja kevytrakenteinen narttu. Kokeissa se sai useamman kerran AVO 3 palkinnon. Kirkkaimmat palkinnot jäivät Iitun perisynnin, perään menon takia saamatta.
Iitun jälkeen oli sitten sen karkeakarvaisen vuoro ja hankin Huldan Kiehisen Kennelistä Kokkolasta. Kaksi karkeakarvaista saksanseisojaa nyt metsästyskavereina testanneena voin luvata, että rotua en vaihda!!

Metsästän kanakoiralla metsäsuomessa ja Ylä-Lapissa syksyisin kaiken vapaa-aikani. Lomat ja vapaat käytän aktiivisesti metsästykseen. Kuukaudesta kahteen joka syksy kulutan kokopäiväisenä kulkijana Gorekengän pohjia koirien kanssa metsästäen.

Sorsastus ja kyyhkyjahti on alkusyksyn suola kanalintujahtia odotellessa. Lähinnä sydäntä on kuitenkin ehdottomasti kanalinnun syksyinen pyynti metsässä ja tunturissa. Myöa kevättalvisin vietän viikon – kaksi riekkojahdissa Ylä-Lapissa tai Ruotsin tuntureilla. Koiria juoksutellen ja treenailen eri muodoissa mahdollisuuksien mukaan läpi vuoden. Metsästys on harrastuksista nro 1. Mukavaa on myös sen ohella tapahtuva sosiaalinen toiminta; yhteiset jahtipäivät hyvien, samanhenkisten ystävien seurassa, tilanteiden kertaaminen riistaruoan laitoin ja ruokailun ohessa. Riistan laittaminen ruoaksi onkin osa harrastusta ja siinä on aina oma mukava tunnelmansa.

Koetoiminta kuuluu haastavana osana seisojaharrastuksen suolaan. Näyttelyt tulevat siinä ohessa. Kokeissa ja näyttelyssä käydään sen mukaan, mihin kulloisenkin koiran rahkeet riittää tai miten sitten itse olen koulutuksessa onnistunut. Taipumusten testaaminen kokeissa on hyvä keino todentaa koiran ”sisältö” puolueettomasti. Sen tekee toinen ihminen, se antaa muille tiedon siitä, millaisen koiran minä omistan. Itsehän koiran omistajana tiedän sen jo muutenkin.

Kaikkien harrastajien pitäisi pystyä iloitsemaan niin oman kuin toistenkin koirien koemenestyksestä. Kokeita pidetään jalostusta silmällä pitäen, joten siellä myös muiden kuin omien koiriemme hyvät taipumukset ovat meille kaikille harrastajille sekä eritoten kasvattajille ilo ja hyöty. Oman koiran tunteminen, hyvien ja huonojen puolien tunnustaminen rehellisesti auttaa jokaista ohjaajaa ymmärtämään koiraansa koulutuksessa, koetoiminnassa ja jalostuksessa.

Memmu


Omat ja lainatut osion muihin juttuihin vasemman reunan painikkeista.
kuvat/45fd75f81e3e2.jpg
Tämän kuvan otosta on tullut kuluneeksi reilusti 30 vuotta.. Koirat ja uusi mopo, mitäpä sitä tyttö muuta syksyllä tarvitsisi, no tietty sen haulikon :) Kuvassa olevan valkopohjaisen karkkarin mukana oltiin tuollakin reissulla jahdissa...
Kuva M.Seitamaakuvat/46647ca599d55.jpg
Missä koira, siellä Memmu - kantanarttumme vanha Tuija..kuvat/46647ca5d41b4.jpg
Setän beaglen kanssa päiväunilla..kuvat/46647ca6570f5.jpg
Myös ajokoiranpentuja hoidettiin ahkerasti..kuvat/46647ca6b2eb5.jpg
Pentuja paijaamassa Teija..
kuvat/449918d97c78b.jpg
kuvat/449918d97d74d.jpg
kuvat/449918d97e6d0.jpg
kuvat/449918d97f8ed.jpg